NederlandsEnglish (United Kingdom)

Jos Buth

Ik ben geboren in 1953 in Brabant.

Vanaf mijn 19e jaar ben ik werkzaam in de Champignonteelt en zoals bijna alle champignonkwekers in Nederland heb ik met succes mijn opleiding aan het Centrum voor Champignonteelt Onderwijs in Horst (1970 – 1972) gevolgd en afgerond waar we lessen kregen van onderandere P.J.C. Vedder de 1e directeur van de vakschool. Nooit wetende dat ikzelf later de 4e directeur van dezelfde school zou worden.

1970 – 1979 Werkte ik als kweker op een typisch Nederlands 12 cellen bedrijf wat eerst oogste voor de verse markt en later overschakelde naar mechanisch oogsten.

1979 – 1984 Heb ik als kweker gewerkt op een Duits bedrijf (14 cellen) met fase II en III Tunnels

1984 – 1992 Werkte ik als kweker op een proefbedrijf voor de mechanische oogst van de firma van den Top in Barneveld waar we onze eigen fase III compost maakte in Tunnels.

1992 – 1994 Heb ik 2 jaar bio processen begeleid in Oostenrijk en Duitsland voor bouw bedrijf Weerens uit Weert dat Tunnels bouwde voor de afval verwerking van organische stoffen.

1994 – 1996 Heb ik gewerkt als kweker en adviseur voor champignonbedrijven in Zwitserland en Denemarken. Deze bedrijven hadden ook hun eigen fase II en III Tunnels.

1996 – 1999 Werd ik de verantwoordelijke man voor de productie van compost en champignons bij Richard Peffer die met Prochamp een belangrijke speler in de conserven markt is. Dit bedrijf had met 3 kwekerijen een teeltoppervlakte van 50.000 m2. De productie van doorgroeide compost gebeurde in 21 tunnels en daarbij werd nog 250 ton phase III compost bijgekocht. In die tijd had ik ook zeer nauw overleg over het Indoor compost proces met Heveco en Jan de Klijn waar voor deze 3 bedrijven in Maaseik (Belgie) phase I compost werd geproduceerd.

1999 – 2002 Heb ik voor de broer van Richard, Ad Peffer (Eigenaar van Worldchamp) de verantwoordelijkheid op mij genomen om fase I compost te produceren. Eerst in Ammerzoden en later voor het zelfde bedrijf in Wouterswoude in Friesland.

2002 – 2009 Ben ik voor C point gaan werken als allround teelt en compost adviseur met de nadruk op het adviseren van compost bedrijven zowel Indoor als Outdoor. Mijn werkgebied werd Wereldwijd en daarmee onbegrenst. Landen waar ik advies gegeven heb en nu nog geef zijn: Australie, VS, Canada, Brazilie, Chili, Oman, Rusland en vele landen in Europa o.a. in Nederland.

2010 Tot nu persoonlijk teelt en compost adviseur voor een groot bedrijf in Chili met de hele keten in eigen hand, van het persen van stro tot het afleveren van vers product in de supermarkten. Daarnaast geef ik met name in Canada, de VS en Europa maandelijks advies.

Jos in action with customers